top of page
REKENEN | Bewegend leren

Hieronder vind je allerlei leuke lesideeën voor bewegend leren om te gebruiken bij het vak rekenen. Ga met je klas in beweging en zie het enthousiasme van de kinderen groeien!
Klik op de afbeelding om het materiaal gratis te downloaden.  

Grote getallenrace

Doel: Het uitspreken en opschrijven van getallen tot 10.000.

Inhoud:
- 12 getalkaartjes
- 1 grote getallenrace 
werkblad 
- 1 antwoordenblad

Hoe?

Voor deze race gaan de kinderen in beweging, dus dit is erg leuk om buiten te doen!
Print onderstaande materialen uit en verdeel de klas in groepjes van 3. 

Hang de kleine kaartjes buiten op. Dit kan naast elkaar in willekeurige volgorde of verspreid over het schoolplein. Geef elk team van te voren een startnummer, zodat ze niet allemaal naar hetzelfde kaartje toe rennen.

 
Leerling 1 van het team gaat op zoek naar het eerste kaartje met het aangegeven nummer. Hij onthoudt het getal en rent terug naar zijn team. Daar zegt hij het getal en iemand anders van het team schrijft het getal achter het goede cijfer op. (Bijv. kaartje 3 'achtduizend honderdzeven' - 8107 wordt achter nummer 3 geschreven) Samen checken ze of het goed geschreven is en leerling 2 mag op zoek gaan naar kaartje nr. 4. Net zo lang tot ze bij alle 12 kaartjes bij langs zijn gegaan. Na het startnummer gaan ze het rijtje dus af. 

Tot slot zetten ze de 4 getallen van de gele vakjes achter elkaar en dit getal vertellen ze aan de leerkracht. Welk team heeft als eerst de code gekraakt?

IMG_4400.jpg
DOWNLOADS
www.jufjaydee.nl (3).png
IMG_4393.jpg
Boodschappen doen op de markt

Doel: het optellen van kommagetallen

Inhoud:
- 6 marktkraampjes
- spelbord producten 'dit ga ik kopen' 
- 2 invulbladen 'dit moet ik betalen' 

 

Voorbereiding:
- download de kaartjes met de kraampjes, het spelbord en de invulbladen hieronder en print deze uit
- leg voor elk tweetal 2 dobbelstenen, 2 pionnetjes, een spelbord en invulblad klaar
- hang de kaartjes met kraampjes verspreid over het plein

 

Hoe?
De kinderen werken in tweetallen. Ze zetten hun pion op start. Allebei gooien ze met de dobbelsteen. Ze gaan op zoek naar het product waar ze op komen te staan. In de kraampjes kunnen ze vinden hoeveel het product kost. Dit bedrag onthouden ze en rennen terug naar de plek. Ze vullen beide bedragen in en tellen deze handig op. De uitkomst van deze soms schrijven ze erachter. Dit doen ze net zo lang tot de tijd voorbij is.


Als uitdaging kunnen de kinderen ook een keer extra dobbelen op het spelbord. Dan moeten ze op zoek gaan naar 3 producten en dus 3 bedragen bij elkaar optellen. Deze optie staat op de achterkant van het invulblad.

IMG_5545.jpg
DOWNLOADS
www.jufjaydee.nl (1).png
Zoek en vind woordzoeker - Grote Rekendag 
bottom of page