top of page
BEKENDE KUNSTENAARS

Op deze pagina vind je lessen die gebaseerd zijn op het werk van bekende kunstenaars, zoals Keith Haring en Piet Mondriaan. Klik op de afbeelding om naar de uitleg van de opdracht te gaan.

Ontwerp zonder titel-5.png
IMG_0066 2.JPG
Ontwerp zonder titel-5.png
IMG_0068.JPG
Ontwerp zonder titel-5.png
IMG_9674.JPG

Fantasiedier in de kleuren van Mondriaan

Benodigdheden:
- wit A4 papier
- grijs potlood/ gum
- liniaal
- zwarte stift
- rode, gele en blauwe stift
- gekleurd A4 papier: rood, geel of blauw

​

Hoe maak je het?

Begin de les met informatie over de schilder Piet Mondriaan, zodat de kinderen weten

in wat voor stijl ze gaan tekenen. Laat ook een aantal schilderijen van hem zien en

vertel wat er zo opvalt aan zijn manier van schilderen.

De kinderen bedenken een fantasiedier. Deze tekenen ze op een wit A4 papier (niet te klein) met grijs potlood. Zo kunnen ze nog gummen indien nodig. Alleen de buitenste lijn én het oog worden getekend, verder geen details. Daarna worden deze lijnen overgetrokken met zwarte stift.

​

​

​

​

​

​

​

​

​


Met liniaal worden er horizontale en verticale lijnen getekend. Daarna weer overgetrokken met zwarte stift. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit in een keer met stift te doen. Zorg ervoor dat ze de liniaal goed vasthouden, zodat je geen scheve lijnen of uitschieters krijgt.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Als laatste worden er een aantal vakjes ingekleurd met rood, zwart of blauw. Net als in het werk van Mondriaan blijven er veel vakjes wit.

Alleen nog netjes uitknippen en opplakken op een gekleurd papier en klaar! Het mooiste is natuurlijk als je een achtergrond kiest die bij de tekening past (rood, geel of blauw).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Fantasiedier12.jpg
Fantasiedier34.jpg
IMG_0067 (1).jpg
IMG_0066 2.JPG
Anker 1

Keith Haring look-a-like

Benodigdheden:

- wit A4 papier
- grijs potlood/ gum
- zwarte stift
- vijf gekleurde stiften
- liniaal

​

Hoe maak je het?

Als de kinderen nog niet bekend zijn met deze kunstenaar, dan kan je de les beginnen door een aantal kunstwerken van Keith Haring te laten zien. Het werk van Keith Haring is te herkennen aan de stripachtige mensen, weinig details, dikke zwarte lijnen als contouren, felle kleuren en streepjes die bewegingen aangeven. Dit laatste heb ik in deze opdracht weg gelaten, maar dit kan je uiteraard zelf toevoegen.

De kinderen tekenen het papier vol met poppetjes in de stijl van Keith Haring en omlijnen deze met zwarte stift. Er mogen verder geen details, zoals neus, mond en ogen getekend worden. De achtergrond wordt verdeeld in vlakken (dit kan met liniaal) en ingekleurd met stift. En voilá, het kunstwerk is af.

IMG_0070 2.JPG

Spin in het web - in de stijl van Mondriaan

Benodigdheden:

- wit A4 papier
- grijs potlood/ gum
- liniaal
- stiften, in de kleuren: zwart, rood, donkerblauw en geel (of verf)

Hoe maak je het?
Je begint eerst met de basis, namelijk het spinnenweb. Ze gebruiken hierbij een grijs potlood, zodat straks bij het
tekenen van de spin, de potloodlijnen kunnen uitgummen.

Ergens op het papier zet je een stip. Dit is het middelpunt van het spinnenweb. Vanuit dit punt trek je rechte lijnen met liniaal naar de zijkanten van het papier. De afstand tussen deze lijnen moeten ongeveer gelijk zijn. Niet te smal, niet te breed.

De rechte draden zijn nu getekend. Daarna teken je de overige lijnen vanuit de losse pols. Zoals je op het voorbeeld kunt zien, zijn dit geen rechte lijnen, maar lijnen die iets naar binnen buigen. Ook hierbij geldt, zorg dat de afstand tussen de lijnen ongeveer gelijk is. En kijk goed, hoe verder je naar de buitenkant van het web komt, hoe groter de afstand wordt.

Dan is het tijd om een spin te tekenen. Hoe deze eruit komt te zien is ieders eigen idee.. maar natuurlijk wel met 8 poten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

De lijnen met grijs potlood zijn nu gedaan. Ben je tevreden, dan kun je de spin inkleuren met zwarte viltstift. EERST DE SPIN, daarna pas het web. Anders krijg je de lijnen van het web door de spin heen te zien. Gebruik bij het overtrekken van de lijnen weer je liniaal.

(Natuurlijk kan de stap om eerst grijs potlood te gebruiken ook overgeslagen worden)

 

Als de basis klaar is kan het inkleuren kan gaan beginnen. Mondriaan gebruikte in zijn schilderijen alleen de primaire kleuren, namelijk: rood, blauw en geel. (en zwart/wit) Enkele vakken kleur je in met deze kleuren. Ik heb in het voorbeeld gebruik gemaakt van stiften. Ook zou je hiervoor verf kunnen gebruiken. Zodra dit gedaan is, is de tekenopdracht klaar.

IMG_0001.webp
IMG_9675 (1).webp
bottom of page