top of page
Spin in het web - In de stijl van Mondriaan

Benodigdheden:

- wit A4 papier
- grijs potlood/ gum
- liniaal
- stiften, in de kleuren: zwart, rood, donkerblauw en geel (of verf)

Hoe maak je het?
Je begint eerst met de basis, namelijk het spinnenweb. Ze gebruiken hierbij een grijs potlood, zodat straks bij het tekenen van de spin, de potloodlijnen kunnen uitgummen.

Ergens op het papier zet je een stip. Dit is het middelpunt van het spinnenweb. Vanuit dit punt trek je rechte lijnen met liniaal naar de zijkanten van het papier. De afstand tussen deze lijnen moeten ongeveer gelijk zijn. Niet te smal, niet te breed.

De rechte draden zijn nu getekend. Daarna teken je de overige lijnen vanuit de losse pols. Zoals je op het voorbeeld kunt zien, zijn dit geen rechte lijnen, maar lijnen die iets naar binnen buigen. Ook hierbij geldt, zorg dat de afstand tussen de lijnen ongeveer gelijk is. En kijk goed, hoe verder je naar de buitenkant van het web komt, hoe groter de afstand wordt.

Dan is het tijd om een spin te tekenen. Hoe deze eruit komt te zien is ieders eigen idee.. maar natuurlijk wel met 8 poten!

De lijnen met grijs potlood zijn nu gedaan. Ben je tevreden, dan kun je de spin inkleuren met zwarte viltstift. EERST DE SPIN, daarna pas het web. Anders krijg je de lijnen van het web door de spin heen te zien. Gebruik bij het overtrekken van de lijnen weer je liniaal.

(Natuurlijk kan de stap om eerst grijs potlood te gebruiken ook overgeslagen worden)


Als de basis klaar is kan het inkleuren kan gaan beginnen. Mondriaan gebruikte in zijn schilderijen alleen de primaire kleuren, namelijk: rood, blauw en geel. (en zwart/wit) Enkele vakken kleur je in met deze kleuren. Ik heb in het voorbeeld gebruik gemaakt van stiften. Ook zou je hiervoor verf kunnen gebruiken. Zodra dit gedaan is, is de tekenopdracht klaar.

IMG_0001.jpg
IMG_9675 (1).jpg
bottom of page